Het grote beauty-ABC

Beauty is verweven met ons alfabet. Van de a tot de z, elke letter heeft wel zijn eigen schoonheids­tip te bieden. Vraag maar aan Tom Sebastian, een Nederlandse beautystylist die een geanimeerd handboek schreef over schoonheid. Attractief, Bekoorlijk en Charmant: zie hier het grote beauty-ABC.

Acne

Acne is heus niet alleen het probleem van slungelachtige pubers. Een handig middeltje tegen de vermaledijde pukkels zijn… aardbeien! Meng een handvol aard­beien met twee eetlepels zure room of yoghurt, smeer het goedje op je gezicht en laat een kwartier intrekken. Aardbeien zijn een natuurlijke bron van salicylzuur, dat ook in acneproducten zit.

Boezem

Veel vrouwen beperken hun dagelijkse verzorgingsritueel tot het gelaat (en de hals als het even meezit), maar ook je boezem en decolleté verdienen hun portie verzorging. Gebruik overdag een kleurloze crème met factor 15 om pigmentvlekjes op je decolleté te voorkomen. Een scrub eens per week houdt de huid zacht en glanzend.

Citroen

Citroensap is een echte beauty­booster. Roer ’s morgens een scheutje citroensap door een glas lauw water en drink dat op. Citroen geeft je een schoon gevoel en je krijgt er energie van. Bovendien is het een detoxer die je helpt om af te vallen. Dode puntjesVan gespleten haarpunten moet je echt af, omdat ze de zuurstofopname van je haar en hoofdhuid belemmeren. Een ideale timing (maar niet altijd haalbaar) is om iedere twee maanden de dode puntjes door de kapper te laten knippen.

Epileren

Over epileren kunnen we een boek schrijven, maar hier beperken we ons tot het hoofdstuk ‘wenkbrauwen’. Haal beslist wat haartjes weg aan de onderkant van de wenkbrauw, precies boven de iris: dat geeft een open, frisse blik. Krijg je al kippenvel van het woord epileren? Leg dan van tevoren wat ijsblokjes op de huid om te verdoven, en trek de huid strak voor je begint.

Föhnen

Föhnen is een lastig karweitje en bijgevolg waagt niet elke vrouw zich eraan. Het resultaat mag er nochtans wezen, zeker als je de regels van de kunst volgt. Zo wrijf je je haar beter niet droog met de handdoek, maar knijp je het water eruit, of het haar wordt beschadigd. Maak een tulband van de handdoek zodat deze het water nog kan absorberen. Hang hierna je hoofd naar beneden en droog het vanaf de hoofdhuid. Ga dan staan en föhn je kapsel recht naar beneden, anders gaan de haarschubben openstaan.

Gezichts-masker

Snel en effectief, dat is het gezichtsmasker in een notendop. Er zijn grofweg drie soorten maskers: oppeppende, hydraterende en reinigende. Laat bij alle maskers de huid rond je ogen en mond vrij, deze is namelijk vrij gevoelig.

Haarverzorging

Je hebt minder shampoo nodig dan je denkt. Zelfs voor lange haren heb je maar een hoeveelheid nodig ter grootte van een muntstuk van 2 euro. Conditioner is alleen nuttig voor de uiteinden van het kapsel; het oudste haar dat de meeste verzorging nodig heeft. Voor iemand met lang haar is dat de laatste tien centimeter.

In de hoogte

Als je je haar in een hoge paardenstaart bijeenbindt, geeft dat een liftend effect aan je gezicht. Een slordige knot op een avondje uit kan dus beter ook op hogere hoogten vertoeven, wil je er lekker fris uitzien.

Juiste accent

Jezelf opmaken is keuzes maken, en dat doe je door het juiste accent in je gezicht te leggen. Omdat dat rust geeft. Als je kleine ogen hebt, kies je voor een felle lipstick op de mond. Vind je dat je een smalle mond hebt? Dan leg je het accent juist op de ogen.

Kapper

Naar de kapper gaan… voor de een is het een gestolen relaxmomentje, voor de ander een stresserende klus. Aarzel niet om je kapper raad te vragen bij het stylen van je haar. Vraag eens lief of je het zelf mag proberen, zodat je het straks thuis ook goed kan doen (je hebt de professional nu nog naast je staan).

Lippenstift

Lippenstift is een make-upspeeltje waarmee je een heel eigen stijl kan neerzetten. Heb je een koele huidtint, complementeer dat dan met koele tinten, bijvoorbeeld een lipstick met roze erin. Bij een warme huidtint past lipstick met wat meer oranje. En vergeet niet: zomerse lippen houden van een likje gloss.

Make-uptools

De beste make-uptools? Je vingertoppen! Dankzij de warmte van je huid kan je de kleuren supergoed ‘blenden’. Wil je het iets professioneler aanpakken, schaf je dan enkele sponsjes en kwasten aan. Een sponsje gebruik je voor foundation en camouflage, een kwast voor oogschaduw, poeder en blush.

Nachtcrème

Ook ’s nachts snakt je huid naar verzorging. Meer nog: huidcellen repareren ’s nachts de schade van overdag met dubbele snelheid! De huid is tijdens de slaap ook ontvankelijker voor werkstoffen, omdat ze dan warmer is. Tip: je kan een crèmemasker aanbrengen voor het slapengaan en de hele nacht laten inwerken.

Oogschaduw

Voor oogschaduw geldt dat contrasterende tinten de kleur van je ogen kunnen versterken. Bij blauwe ogen staan koper- en oranjetinten bijvoorbeeld heel mooi. Groene ogen worden nog groener van paarse auberginetinten. Bruine ogen hebben verschillende kleurnuances, vaak gelig en groenig. Maak ze op met mauve of aubergine, dan wordt het geel of groen helderder.

Parfum

Een goed parfum kan jouw persoonlijkheid onderstrepen. Doe dus eerst een testrit bij de parfumerie, dat is de normaalste zaak van de wereld. De eerste indruk van de topnoot (het eerste wat je ruikt van het parfum) zegt al veel. Daarna moet je tien minuten wachten om de andere noten te ontdekken. Een geur mag maar zo’n dertig centimeter rond jezelf te ruiken zijn: laat geen geurspoor achter!

Quota

Elke vrouw zou zich aan quota moeten houden in haar make-uptasje. Vrij vertaald: overdrijf niet. Zeker niet met foundation, een grote valstrik voor veel vrouwen. Als je een dikke pannenkoeklaag over je huid legt, wordt de aandacht naar je make-up getrokken en niet naar je ogen en uitstraling. Stip je gezicht alleen aan met foundation waar het echt nodig is. De crème moet op je wang verdwijnen, dan is de kleur goed.

Roos

Er zijn twee soorten roos: de droge schilfertjes van een te droge hoofdhuid en de natte schilfertjes die veroorzaakt worden door een schimmel. In beide gevallen staat het niet leuk op je schouders. Tegen de droge roos zou je eens per week je hoofdhuid kunnen scrubben met een gezichtsscrub, tegen de natte vorm gebruik je een speciale antiroosshampoo.

Shapewear

Een goed alternatief voor dure anti-cellulitiscrème is de good ol’ shapewear. Het corrigerende ondergoed is tegenwoordig zelfs sexy geworden! Shapewear bestaat uit twee lagen stof: de eerste proportioneert, de tweede (satijnen) laag zorgt ervoor dat je jurkje mooi glad valt. Koop shapewear in je maat en beslist niet kleiner.

Terracottapoeder

Terracottapoeder is mooi voor een stralende sun-kissed look. Kies een zachte tint als je een bleke huid hebt en een diepere als je van jezelf wat kleur hebt. Poeder wat op je neus, wangen en kin, de ‘uit-stekende’ delen van je gezicht.

UV-filter

Een goede UV-filter in je zonnecrème behoedt je voor vroegtijdige huidveroudering. Veel mensen denken dat ze met een hoge zonbeschermingsfactor niet bruin worden, maar dat is niet zo. Het bruiningsproces gaat gewoon langzamer en geleidelijker, meer niet. En door de hogere bescherming kunnen de UV-B-stralen (met de B van verBranden) en de UV-A-stralen (met de A van Aging) minder schade aanrichten.

Vet haar

Hoe vaker je je haar wast, hoe meer je de talgkliertjes stimuleert. Wat was er eerder, de kip of het ei? Probeer je haar minder vaak te wassen en spoel tussendoor met azijn met een lekker geurtje, zoals frambozenazijn. Gebruik de azijn vlak voor de laatste uitspoelbeurt.

Wallen

Hangen je wangen bijna tot op de grond? Dan is het tijd voor Het Grote Wallen-Rescueplan! Beginners: leg een stukje koude aardappel op je ogen, zwellingen trekken dan weg. Gevorderden: leg twee theelepels in de vriezer en vervolgens op je gesloten ogen. Die-hards: leg kort ijsblokjes op je ogen.

X-factor

Het is een cliché, maar… kijk eens naar de X-factor die in jou schuilt, in plaats van op de mindere punten te focussen. Som voor jezelf minimaal drie punten op die mooi zijn. Dat je grote ogen hebt, je poriën haast onzichtbaar zijn, je een mooie wenkbrauwaanzet hebt. Leg dáár de aandacht op. Zeg het dag in dag uit tegen jezelf. Zo kom je vanzelf in een positieve flow.

Yoga

Yoga voor je gezicht is een originele methode om rimpels en verslapping tegen te gaan. Het is een combinatie van traditionele oefeningen en gezichtsgymnastiek, zeg maar grimassen trekken. Door je gezichtsspieren sterker te maken, verbeter je ook de huidstructuur. Even googelen op ‘gezichtsyoga’ en je kan meteen aan de slag.

Zonnecrème

Veel mensen smeren hun zonnecrème te dun. Gebruik voor je gezicht minimaal twee theelepels, voor je lichaam vijf. Vervang na het zonnen je bodylotion door een aftersun, die slaagt er beter in om de warmte uit de huid te halen. Als je echt roodverbrand bent, kan je met melk of yoghurt de huid verkoelen. Ook reepjes koude komkommer verzachten het pijnlijke gevoel.

Tom Sebastian, Happy Go Beauty, Van Holkema & Warendorf, 192 p., 25 euro

Wil jij kans maken op een gesigneerd exemplaar van dit net gelanceerde boek? Plaats dan nu een bestelling op www.drvanderhoog.nl/… en betaal geen verzendkosten. Deze actie is geldig t/m 19 juli 2013.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*