Hoelang kan je eigenlijk in de zon zonder te verbranden?

Heel wat dames denken dat ze veiliger de zon in gaan als ze een SPF 50 hebben opgesmeerd, maar niets is minder waar volgens enkele Britse experts. Hun uitleg:

Volgens de experts duidt de beschermingsfactor op het aantal minuten dat je langer kan blijven zitten in de zon. Als je zonder bescherming al na 3 minuten verbrandt, dan zou dat met SPF 15 pas na 45 minuten zijn (3*15), met een SPF 20 zou dat 60 minuten zijn (3*20). Maar ook al smeer je je na die tijd opnieuw in, dan zou je alsnog verbranden, aldus het bizarre nieuws van de Britten.

Hun oplossing: ken je eigen lichaam. Ga geen uren aan een stuk in de zon liggen, want ook al smeer je jezelf opnieuw in, je huid kan die UV-straling niet meer aan en zal alsnog verbranden. Wat dan wel te doen? Wil je lang in de zon blijven, dan kies je best voor een hoge SPF-factor. Niet omdat die je beter beschermt, maar wel omdat hij langer houdt. Een SPF 50 bijvoorbeeld, laat je 150 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Nadien is het belangrijk schaduw op te zoeken om je huid te laten kalmeren.

Al is het niet onbelangrijk om geregeld opnieuw zonnebescherming aan te brengen. Door het zweten en ronddraaien op je strandlaken wordt er heel wat product afgewreven en is je bescherming nog minder goed.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*