Het kan: Fashionable een actieve vakantie tegemoet!

Waarom zou actief gelijk moeten staan aan trendloos? Bestaan er dan echt geen alternatieven voor gruwelijkheden als trekschoenen, regenjacks en zonneklepjes? Natuurlijk wel, je moet gewoon wat langer zoeken.

Laat het foute rugzakje thuis

Ben je een actieve reiziger die veel gaat wandelen, dan heb je een tas nodig voor wat travel essentials: zonnecrème, een flesje water, een reisgids. Een rugzak is ideaal, omdat die je bewegingsvrijheid het minst belemmert. Helaas zijn die rugzakken vaak hopeloos stijlloos en overdreven sportief. Vermijd sport- en outdoorketens en zoek naar een exemplaar in een gewone winkel.

Een van de hipstertrends is tegenwoordig namelijk net de rugzak. Canvas rugzakken met lederen bandjes doen het goed, maar ook volledig lederen exemplaren zijn in. Ze zijn bij voorkeur ruim en losjes nonchalant, en ze zitten liefst niet te vol. Het trendy merk Royal Republiq heeft bijvoorbeeld perfect begrepen wat een esthetisch verantwoorde rugzak is (140 euro).

Weg met de parachutebroek

Actieve reizigers laten zich nogal eens verleiden tot het kopen van hoogst onflatterende, liefst grijze broeken in een stof die we gemakshalve parachutestof zijn gaan noemen. Het liefst van al kiezen ze dan nog een broek met ritsen aan de pijpen, zodat het pareltje in no time kan worden omgevormd tot een short. Het mag dan wel praktisch en handig zijn, modieus is het allerminst.

Wie zegt eigenlijk dat je geen wandeltocht mag ondernemen in een jeans? Een skinny model lijkt ons inderdaad niet ideaal, maar een boyfriend jeans geeft je toch ook voldoende beweeg- en ademruimte om comfortabel te wandelen? Ook een luchtige linnen broek is een goede optie, als hij maar niet te veel spant. Een exemplaar van Zara met omgeslagen tailleband, in een natuurkleur, lijkt ons een goed idee (39,95 euro). Deze zomer zijn fladderige, kleurrijke pareo-achtige broeken trouwens helemaal hip, en die lijken ons ook best aangenaam voor een warme wandeling.

Op pad zonder zware stapschoen

Wie actief wil reizen, heeft goed stapschoeisel nodig. Maar waarom moeten dat dan altijd zware, enkelhoge laarzen zijn met een zool als van een foute Buffalo-schoen? Oké, je moet grip hebben op minder vlakke paden, maar voor een gemiddelde wandelaar hoeft het allemaal niet zo overdreven. Stevig én esthetisch verantwoord zijn de legendarische Palladium boots, canvas schoenen met een rubberen zool en top die ooit door het Franse vreemdelingenlegioen werden gedragen.

Ga je naar een warm oord? Neem dan een paar Birkenstocks mee. Deze zomer zijn ze namelijk helemaal verantwoord, vooral de exemplaren met een dubbele riem (ongeveer 50 euro). Ze zitten goed vast aan je voet en hebben een zool die de meeste oneffenheden opvangt.

En met een eenvoudige sneaker zit je deze zomer ook helemaal goed. Klassiekers van New Balance of Nike Air, in een neutrale of meer flashy uitvoering, het kan allemaal. Voordeel van een zorgvuldige schoenkeuze? Als je tijdens je wandeling een stad of dorp tegenkomt en even wil verpozen op een terras, voel je je niet die toerist die nog net zijn wandelstokken niet mee heeft.

Zet eens iets anders op je hoofd

Zonneklepjes, vooral in die gruwelijke doorzichtige plastic uitvoering, zijn een absolute no-go voor modeliefhebbers op trektocht. Maar je hoofd beschermen tegen overmatige zon is wel een goed idee. Je denkt misschien dat een hoofddeksel niet aan jou besteed is, maar de keuze is zodanig groot dat je gegarandeerd wel iets vindt dat jouw kopje past.

Een zonneklepje mag dan een modemisser zijn, een baseball cap is dat allerminst. Durvers die een echt fashion statement willen maken, lopen er al langer mee rond. Kies een stijlvol exemplaar in grijs, donkergroen of zwart. Eenvoud siert het meest wat dit kledingstuk betreft. Helemaal hip zijn lederen exemplaren, en die zijn bovendien robuust en regenbestendig. Helaas hangt daar vaak wel een prijskaartje aan. Bij Asos vind je wel een betaalbaar model, in zacht leder (ongeveer 30 euro). Er zijn ook neplederen petjes te vinden, maar of die even aangenaam zijn om te dragen valt te betwijfelen.

Op weg zonder lompe regenjas

Ook jassen die wat robuustere weersomstandigheden aankunnen zijn vaak niet van de meest modieuze. Tailleloos, steevast te groot en liefst in een zo opvallend mogelijke kleur. Gelukkig is er op dat gebied wel wat beterschap te merken, sinds de ooit zo populaire parka weer helemaal terug is van weggeweest.

Al een paar seizoenen vind je bij elk modemerk wel een variant op de parka en het traditionele groene army jacket. En wie zegt dat die niet kunnen dienen als jas tijdens een avontuurlijke reis? Op voorwaarde dat ze waterbestendig zijn en een kap hebben, natuurlijk. Het Deense Modström heeft een leuk exemplaar met een kap, borstzakjes en trekkoorden aan de taille (159,95 euro).

Maar voor dit item in je actieve garderobe hangt – net zoals bij de andere bovenvermelde items – alles af van hoe jij een actieve vakantie interpreteert. Trekkings waarbij je tien dagen lang de bewoonde wereld niet ziet en waarbij je al je spullen in een rugzak meedraagt, vereisen andere vestimentaire keuzes dan een wandeling van een dag. Hoe extremer je activiteit, hoe gespecialiseerder de kledij die je kiest. En laat je modegevoel dan maar eventjes varen, je comfort is dan het enige wat telt.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*