Wassen op 30 graden is toch niet zo goed als men denkt

‘Verwijdert zelfs het meest hardnekkige vuil op 30 graden’, het is een slogan die heel wat wasmiddelproducenten gebruiken. En toch is het helemaal niet zo gezond om te wassen op 30 graden, zo blijkt uit een Brits onderzoek.

Wassen op 30 graden is niet alleen beter voor het milieu, ook je was is erbij gebaat. Een wasje op lagere temperatuur zorgt er namelijk voor dat de vezels van je kleding langer mooi blijven. Maar er zijn ook nadelen. Er blijven namelijk heel wat bacteriën achter bij een was op lage temperatuur. Het zeepsop wordt dan een bacteriënsoep die alle was besmet.

“Een bacterie groeit het best tussen 30 en 40 graden. De wasmachine biedt dus de perfecte omstandigheden. Je zou schrikken hoeveel fecale materie er op was achterblijft. Als je alles samen in de machine steekt, kunnen de bacteriën van vuile onderbroeken bijvoorbeeld op keukenhanddoeken terechtkomen en zo in je mond. Ook onze machines zelf zijn vaak vuil als we constant op lage temperaturen wassen. De bacteriën blijven dan aanwezig, bijvoorbeeld op de wanden”, aldus Nico Boon, professor microbiële ecologie.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*