Beginnende jogger? Zo ga je te werk!

Nog één keer: er is weinig dat zo’n gunstige invloed heeft op lichaam en geest als een eindje joggen. Iedereen wil fitter, gezonder en blijgezinder door het leven stappen, maar alle begin is moeilijk. Vandaar deze tien tips voor beginners.

1) Plan uw trainingen zorgvuldig in uw agenda in. Regelmaat is de belangrijkste voorwaarde om te verbeteren. Hoe moe u ook bent, het joggen zelf zal vrijwel altijd beter gaan dan verwacht. Bovendien zal u achteraf steeds tevreden zijn dat u toch gelopen hebt. Sport kost geen energie, het brengt energie op. Tegelijk mag uw schema geen bijkomende bron van stress zijn. Een training missen is geen ramp.

2) Eén vuistregel: investeer in een degelijk paar schoenen. Reken op zo’n 120 euro. Bezoek een gespecialiseerde loopwinkel, die via tests uitzoekt welke schoen het beste bij u past.

3) Op koude dagen draagt u best enkele laagjes kleding boven mekaar. De buitenste laag kan regen- en windbestendig zijn, maar die kosten kunnen hoog oplopen. Wees gerust, zelfs bij vriesweer krijgt u het al snel warm.

4) Om maagklachten te vermijden, zou de laatste (grote) maaltijd zo’n twee uur voor de sessie moeten plaatsvinden. Een koolhydratenrijke voeding is zinvol: bruin brood, pasta’s, volle rijst…. Ook veel pasta’s, volle rijst…. Ook veel verse groenten en fruit moeten op tafel komen. Specifieke sportvoeding en dito drankjes zijn niet nodig als u minder dan een uur loopt.

5) Moet medisch advies worden ingewonnen voor veertigplussers? De meningen zijn verdeeld. Bij duidelijk overgewicht, hartkwalen of chronische aandoeningen is het alleszins raadzaam bij uw huisarts langs te gaan. Houd uw (gebeurlijke) enthousiasme wat in toom. Te hard trainen en te weinig rusten werkt contraproductief. Let op de rustdagen en respecteer het trainingsschema.

6) Start niet te snel. Dat wil zeggen: een stuk trager dan u aankan. Overcompenseer niet. Als u een dag mist, laat dat dan maar zo. Als het enigszins kan: loop ’s ochtends. U kan de hele dag genieten van het heerlijke gevoel achteraf.

7) Samen lopen motiveert. Zoek gelijkgestemde zielen en tempo’s. In de meeste gemeenten worden collectieve sessies voor beginners georganiseerd. Probeer uw parcours af te wisselen.

8) Een mp3-speler met uw favoriete muziek kan helpen om de training op te leuken.

9) De eerste weken zijn de zwaarste. Elke keer zal het vlotter gaan. Uw dalende polsslag in rust is een belangrijke indicator voor uw vooruitgang. U zal met minder moeite sneller lopen, een zalige ervaring. En wie doorzet, komt uiteindelijk terecht bij het gevoel eeuwig te kunnen doorlopen. Een uur lopen zal aanvoelen als een tochtje naar de bakker.

10) Een doel helpt om moeilijke momenten te overwinnen en het schema aan te houden. 5 km dit jaar. 10 Miles volgend jaar. En nadien: ? Plus est en vous… U kan meer dan u denkt. Ook dat zal u snel ondervinden.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*