Fashion on wheels: modieuze en betaalbare kleding voor rolstoelgebruikers

Fashion+on+wheelsjpgAls je in een rolstoel zit, is goedpassende en comfortabele kleding extra belangrijk. Helaas zijn de keuze en beschikbaarheid zeer beperkt, is de kleding vaak niet erg trendy en meestal duur in de aanschaf. Dat moet anders, vindt de Zonnebloem. Daarom introduceert zij Fashion on wheels. Een initiatief dat draait om modieuze en betaalbare kleding voor mensen met een fysieke beperking. Een eerste activiteit is een ontwerpwedstrijd voor modestudenten van het ROC van Amsterdam. In de maanden februari en maart realiseren zij creaties voor trendy en comfortabele rolstoelmode. Eind april vindt de finale plaats en wordt een winnaar gekozen.

Zo’n 250.000 mensen in Nederland zijn afhankelijk van een elektrische of duwrolstoel. Fashion on wheels heeft als doel om voor hen eigentijdse, betaalbare en tegelijkertijd goed passende mode te ontwerpen. Studenten van de Amsterdamse ROC-opleiding Fashion Design gaan in opdracht van de Zonnebloem vanaf eind januari met deze opdracht aan de slag. De winnende ontwerpen worden bekroond met de Fashion on wheels Award. Bovendien streeft de Zonnebloem ernaar om de kleding daadwerkelijk door een derde in productie te laten nemen.

Te functioneel en te duur
“Al onze activiteiten zijn er op gericht dat mensen met een fysieke beperking volwaardig deel kunnen nemen aan de maatschappij en niet in een sociaal isolement terecht komen. Er is momenteel weinig écht modieuze kleding verkrijgbaar, die speciaal ontworpen is voor mensen in een rolstoel”, stelt directeur Noud van Rooij van de Zonnebloem. “We zien dat de kleding vooral is gericht op functionaliteit en onvoldoende aansluit bij het Nederlandse modebeeld. Bovendien hangt er meestal een hoog prijskaartje aan. De Zonnebloem wil dat goed passende én modieuze kleding voor iedereen toegankelijk is.” Zoals voor bijvoorbeeld Veronica, die in een elektrische rolstoel zit: “Aangepaste kleding koop ik nooit, terwijl het wél lekkerder zit als je lichaam niet helemaal recht is. Maar het is nu eenmaal niet echt eigentijds. En dat vind ik toch wel heel erg belangrijk.”

Online en op RTL4
Fashion on wheels start eind januari. Vanaf dan is het project te volgen via onder meer www.fashiononwheels.nl, Facebook en Twitter. In de loop van het voorjaar zal het RTL4-programma Life 4 You, met Carlo Boszhard en Irene Moors, aandacht besteden aan het modeproject. De winnende outfits zullen live in de uitzending geshowd worden.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Sandro Takke

Post Author: Sandro Takke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*