De invloed van kleding

PokerqueenWe kennen allemaal de uitspraak “de kleren maken de man”, wat zoiets betekent als; de kleding bepaalt in grote mate hoe je overkomt bij anderen en vooral ook hoeveel aanzien de buitenwereld je toekent. Wie goed gekleed wil zijn, hoeft zich daarvoor echt niet in een driedelig pak te steken of bergen met geld neer te tellen voor de laatste mode. Het gaat vooral om stijl en de Amerikaanse filmproducer Samuel Goldwyn sprak ooit de fameuze woorden dat mode staat gelijk aan “ik ook” en dat stijl gevat kan worden als “ik alleen”. Juist de eigenheid van de kleding en de combinatie van kleuren en verschillende stijlelementen maken je outfit uniek en passend bij jouw voorkomen. We hebben de tips, trends en no-no’s voor je op een rijtje gezet.

Werkkleding en invloed
Er is onderzoek gedaan naar de invloed van bedrijfskleding op de autoriteit en beïnvloedbaarheid van mensen. Tijdens het onderzoek werd een groep mensen verkleed als brandweerman of dokter en moesten ze op straat aan willekeurige voorbijgangers vragen of ze vuilnis van de straat wilden oprapen. De testgroep die verkleed was als brandweerman of dokter had aanzienlijk meer succes dan de 2e testgroep die gewoon casual gekleed ging en dezelfde vragen aan voorbijgangers stelde. We kunnen dus concluderen dan kleding, naast herkenbaarheid en bescherming, ook een aanzienlijke mate van aanzien en autoriteit uitstraalt.

Poker dresscode
Niet alleen in de werksfeer maar ook in de wereld van poker bijvoorbeeld heeft kleding een belangrijke invloed op je voorkomen, je aanzien en zelfs je prestaties. De poker dresscode is over het algemeen een trendy combinatie van casual en luxe met een persoonlijke tint. Waar het tijdens online wedden achter je eigen computer niet uitmaakt hoe je gekleed bent, kiezen pokerspelers die fysiek aan de pokertafel verschijnen hun kleding heel bewust uit. Je wilt immers zelfverzekerd, ondoorgrondelijk en intelligent overkomen bij je medespelers. Comfort staat hierbij voorop, want kleding die lekker zit geven je een prettig gevoel. Dit straal je uit en zo kom je dus ook over bij anderen.

Kleding in de professionele setting
Voor beroepskrachten zijn er vrij duidelijke kledingvoorschriften die doorgaan niet veel verder gaan dan “strak in het pak” of “netjes casual”. Een vertegenwoordiger of een bankmedewerker zal zich meestal in een nette suite steken, terwijl een professional in de welzijnssector bijvoorbeeld eerder kiest voor netjes casual of helemaal casual. Echte fashion no-no’s voor de carrièrevrouw zijn spandex kleding, joggingbroeken of sweaters, felgekleurde shirts of kleding met een felle opdruk of in het oog springende uitspraken. Ook leren broeken kunnen echt niet als je serieus genomen wilt worden op de werkvloer, aldus recent onderzoek van een Amerikaans onderzoeksbureau. Hoe je altijd op safe speelt? Met een klassieke outfit zoals een mantelpak zit je altijd goed en dit goed te combineren met leuke accessoires zoals een sjaal of sieraden.

Waar de modewereld voor 75% gericht is op vrouwen is kleding ook voor mannen erg belangrijk. Het is tegenwoordig een groeiende trend om als man veel aandacht aan je uiterlijk te besteden. Ga dus vooral ook niet te simpel en saai gekleed. Durf te combineren met kleding van verschillende stijlen en kleuren. Ga je casual dan is een overhemd met spijkerbroek altijd veilig. Kleed je vooral naar je postuur en kies voor kleding die bepaalde lichaamsdelen maskeert of juist meer laten opvallen. Een losse blouse en een wat wijdere broek kunnen de man met overgewicht al gauw een stuk lichter laten lijken. Wees als man voorzichtig met het gebruik van sieraden; dit kan al gauw ordinair overkomen. Zorg verder dat je tot in de puntjes aandacht besteedt aan je voorkomen. Nette kleding en een warrig kapsel zijn al net zo’n afknapper als een strak pak met vuile schoenen. Weet je niet welke dresscode verwacht wordt? Ga dan voor netjes-casual. Ben je namelijk over-dressed dan kan dit voor ongemakkelijke situaties zorgen. Teveel aftershave of strakke kleding zijn ook écht no-no’s voor de man, net als overmatige lichaamsbeharing en sandalen. Maar steek jezelf vooral in kleding die lekker zit en past bij je uitstraling! Dan zie je er vanzelf goed uit.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Norman van den Wildenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*