Feest-voor-het-oog schoenen uit Marokko

Toffies def 1Toffies zijn de vondst van een jonge avonturierster. In een klein bergdorpje in het zuiden van Marokko stuitte zij in de schoenenvallei op een paar unieke, handgemaakte feestschoenen.

Toffies zijn gemaakt volgens een ambacht die generaties lang van vader op zoon is doorgegeven. De techniek en de esthetiek zijn in de loop der jaren verfijnd, maar de schoen wordt nog steeds van geitenleer en volledig met de hand gemaakt. Het stikselpatroon is telkens net anders en dat maakt ieder exemplaar uniek. Het zijn voor Marokkaanse begrippen dure schoenen en dat maakt dat ze gebruikt worden voor speciale feestgelegenheden. Het is een eerlijk product, zowel wat betreft de materialen als de arbeid die erin zitten.

“Toen ik deze schoenen per toeval tegenkwam, was ik direct verkocht. Ik heb eerst een paar voor mezelf gekocht, maar door de vele bewonderende blikken merkte ik dat er hier ook een markt voor is. Om deze schoenen te delen ben ik daarom teruggegaan naar de schoenenvallei. Na een reis van twee dagen kwam ik terug in het bergdorpje met mijn vingers gekruist dat de schoenenhandel nog bestond. Natuurlijk! Rachid is een echte handelaar en we hebben anderhalve dag moeten onderhandelen voor de juiste maten, aantallen en prijzen.”, aldus Niki van Rooij, de avonturierster die de Toffies naar ons land bracht.

Deze fairtrade schoen heeft dus al een hele reis achter de rug, maar staat nu klaar voor de vooruitstrevende schoenliefhebber.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Norman van den Wildenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*