Balmain blij met nagemaakte kleding

Balmain ontwerpenNog maar net gepresenteerd tijdens de modeweken en niet veel later (bijna) identiek in de winkelrekken van Zara, H&M, Topshop en konsoorten: dat de high fashion wordt gekopieerd door de high street is geen geheim. En dat belangrijke modeontwerpers een broertje dood hebben aan zulke copycats evenmin. Maar Olivier Rousteing, creatief directeur van het Franse modehuis Balmain, vindt het helemaal niet erg. Hij vindt het een heus compliment dat ketens aan de haal gaan met zijn ontwerpen.

Rousteing, sinds 2011 hoofd van het Balmain-ontwerpatelier, haalt Coco Chanel erbij om zijn punt te staven. Zij zei ooit dat wie origineel is, moet aanvaarden dat hij gekopieerd wordt. Een typisch geval van ‘Imitation is the sincerest form of flattery’, dus? Niet helemaal: Rousteing ziet namelijk nog een ander pluspunt aan de kopieerzucht van de highstreetketens.

Dat Zara en co afkijken bij alle designers, leidt volgens de ontwerper immers tot nieuwe creativiteit. Ontwerpen van verschillende designers worden gemixt tot een nieuw kledingstuk, of met elkaar gecombineerd in aparte outfits. Rousteing vindt het naar eigen zeggen ‘geniaal’ dat zijn ontwerpen in de Zara-etalage worden gecombineerd met die van andere modehuizen als Céline en Proenza Schouler. ‘Het is soms beter dan wat ik zelf maak’, vertelt hij nobel aan The Independent.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*