Tomoko Mukaiyama: Super T-Market

DfsdfsdfDe Nederlands/Japanse pianiste en kunstenaar Tomoko Mukaiyama presenteert in de evenementenzaal van Piet Hein Eek in Eindhoven een concert-evenement dat draait om muziek en mode. Onder de titel Super T-market vindt niet alleen een concert plaats, maar ook een ludieke verkoop van onder meer kunstwerken en designkleding. Op deze middag wordt verder samengewerkt met jonge en aanstormende ontwerpers van de Design Academy.

Tijdens het concert speelt Tomoko een ‘sonic tapestry’ opgebouwd uit pianowerken van Nederlandse en Japanse componisten, waaronder Merzbow, Yannis Kyriakides, Louis Andriessen en Sweelinck. Gedurende de SUPER T-market vindt ook de verkoop plaats van unieke spullen gemaakt door jonge kunstenaars, en een wardrobe sale door Tomoko. Ze biedt daarbij items uit haar eigen kledingkast aan van onder meer Alexander McQueen, Givenchy, Miu Miu, Yamamoto en Issey Miyake, verkrijgbaar tussen de € 1,- en € 500,-. De opbrengst gebruikt zij om nieuwe kunstprojecten te financieren. Het publiek is de nieuwe kunstmecenas. Ook een nieuwe generatie ontwerpers van de Design Academy presenteert hun werk tijdens deze ‘markt’.

Tomoko Mukaiyama verweeft al vele jaren mode in haar muziek- en kunstprojecten. Als pianiste heeft ze een internationale faam opgebouwd en werkte ze samen met vele ensembles en orkesten, waaronder Ensemble Modern, London Sinfonietta, Ensemble Intercontemporain, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zij creëert vooral projecten waarin muziek is verbonden met andere kunstvormen, zoals dans, beeldende kunst of mode. Zo werkt zij samen met choreografen als Jiří Kylián (momenteel de Europese tournee van East Shadow), Nicole Beutler (genomineerd voor SHIROKURO als het beste dansproject) en Club Guy & Roni (nieuw project My Own Private Odyssey vanaf oktober), maar ook met talloze componisten, met filmmakers, ontwerpers, architecten, fotografen en kunstenaars (waaronder Marina Abramovic). Als beeldend kunstenaar stonden recent in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ twee achtereen­volgende installaties van haar: wasted (bestaande uit 12000 zijden jurkjes) resp. Nocturne (Holland Festival 2014).

Tomoko Mukaiyama, foto: Ilja Keizer

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Norman van den Wildenberg