Oprichter van Nederlands-Belgisch modemerk ‘Van Gils’ overleden

Van gilsOp zaterdag 6 juni jl. is Miel van Gils overleden in Brasschaat, België. Miel van Gils was internationaal gekend en geroemd als oprichter van Nederlands best bekende herenmode producent en naamgever aan het modemerk Van Gils. Zijn carrière begon hij als kleermaker samen met mijn broer Janus na de Tweede Wereldoorlog. Als dank voor zijn moedige bijdrages aan het verzet tegen de bezetter kreeg hij toegang tot de gelimiteerde stoffen markt via de autoriteiten en wist zijn kleermakerij al snel om te zetten tot een industrie.

Onder zijn leiding wist hij het oorspronkelijke Nederlands-Belgisch bedrijf uit te bouwen tot een internationaal concern en specialiseerde zich in jonge Mannenmode. Miel besefte als een van de eerste dat de naoorlogse jeugd niet meer op de vorige generatie wilde lijken qua o.a. kleedgedrag. Om zijn kleding betaalbaar te houden voor de jongere generatie verplaatste hij zijn bedrijven naar de toenmalige lage loon landen Griekenland, Malta, Portugal, Marokko en Mexico. In 1978 creëerde hij het merk Van Gils. Al snel kreeg de eigenzinnigheid van het merk internationale faam.

In 1980 droeg hij het bedrijf over aan zijn kinderen. Miel bleef achter de schermen actief en bleef toezien op de kwaliteit van de productie. Te snelle groei van het bedrijf in korte tijd leidde tot financiële problemen van het bedrijf in 1992. Het merk Van Gils ging over in andere handen. Alwin, Jacques en Ben, de kinderen van Miel hebben het bedrijf verder voortgezet als producent van hoogwaardige herenkleding voor o.a. internationale merken onder de bedrijfsnaam “The Makers”.

Negen jaar geleden heeft The Makers, met de ervaring en aanwijzingen van Miel een revolutionair nieuw maatkleding productie systeem ontworpen, en is daarmee koploper binnen de branche. Het bedrijf telt 1300 werknemers en exporteert naar 18 landen.

De derde generatie van het familiebedrijf is inmiddels operationeel, en ziet het mede als haar taak om de kwaliteit reputatie van Miel verder uit te bouwen. Miel was tot het einde van zijn dynamische en energieke leven nauw betrokken bij The Makers.

Miel vn Gils is 90 jaar geworden.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Norman van den Wildenberg