9 tips voor glanzend en gezond haar na je vakantie

Je vitamine D-peil is dan wel fiks opgekrikt na die zonvakantie, maar je kapsel kan wel wat extra ‘tlc’ gebruiken. Weg met dat door zout, zon en chloor beschadigd hoopje stro: zo gaat je haar weer gezond glanzen.

1. Een masker op warme haren
Droog haar is je grootste bekommernis na de zomer. Een beautyprobleempje dat je maar liever niet negeert, want haar kan zichzelf namelijk niet herstellen. Gebruik daarom een intens hydraterend en voedend masker, 1 à 2 keer per week op gewassen haar. Stap uit douche of bad en verwarm je haar met een föhn (op medium temperatuur). Een masker kan dieper in de haarschacht dringen en dus intenser hydrateren/voeden als je haar wat verwarmd wordt. Wacht daarna tien minuten en spoel het masker uit.

11

 • Absolut Repair Lipidium Direct Herstellend Masker van L’Oréal Professionnel, 19,60 euro, bij de L’Oréal Professionnel-kapper
 • Masque Perfecteur van Kérastase, primermasker voor lang haar dat snel droog wordt. Geeft een lichte textuur en veel glans. 28,90 euro, bij de Kérastase-kapper.
 • Reconstruerend masker Trésors de Miel van Garnier Ultra Doux, 5,49 euro, in de supermarkt en bij de drogist.

2. Fris je haarkleur op
Dof en afgebleekt haar blaas je weer nieuw leven met een snelle kleurspoeling bij de kapper of thuis. Ook handig (en minder agressief dan een definitieve kleuring) zijn de Igora Expert Mousses van Schwarzkopf Professional. Deze verzorgende kleurmousses voor thuis frissen zowel kleur als glans op, maar zijn uitwasbaar na vijf wasbeurten.

3. Weg met frizz
Veel kans dat je haar nu meer kroest dan aan het begin van de zomer. Is dat het geval, dan ruil je je gewone stylingproducten even in voor een gladmakende crème, ook als je geen stijltang gaat gebruiken. Zo’n gladmakende crème zorgt er immers voor dat je haar er niet per se sluiker, maar wel gladder en glanzender uitziet.

4. Pak je punten aan
Conditioners en maskers kunnen je haar verzwaren, of toch als je ze verkeerd aanbrengt. Omdat het vooral je lengten en punten zijn die beschadigd zijn, breng je daar verzorgende producten aan, nooit bij de hoofdhuid.

12

 • Nutritive Irisome Touche perfection van Kérastase, voor superzachte haarpunten, 28,90 euro, bij de Kérastase-kapper

5. Aan de olie
Dat haarolie zo trending is, is niet gek. Een paar druppeltjes en je haar gaat aanvoelen alsof je pas van bij de kapper komt. Kies voor een verzorgende olie en breng die zuinig aan op lengten en punten. Olie kan op handdoekdroog haar (voor meer verzorging en bescherming tijdens het föhnen) of op droog haar, om de lokken extra glans te geven. Breng nooit olie op de wortels aan, want dan lijkt je haar instant vet en kun je meteen weer de douche in.

13

 • Tamanu olie voor dun en breekbaar haar van Matrix Biolage, 17,80 euro, bij de Matrix-kapper.
 • Essence Absolue Nourishing dry oil for body and hair van Sue Uemura, 54 euro, bij de Shu Uemura-kapper
 • Extraordinary Oil van L’Oréal Elsève, 12,99 euro, in de supermarkt of bij de drogist.

 

6. Haarkuur
Kreeg je haar het erg te verduren? Dan kun je bij de kapper om een herstellende treatment voor heel beschadigd haar (bijv. Absolut Repair Lipidium bij de L’Oréal Professionnel-kapper of Keratindose van Matrix Biolage) vragen. Een intensieve keratinekuur kan ook gewoon thuis. Het kuurgamma Kerarestore van kappersmerk Indola is een aanrader voor broos en beschadigd haar.

7. Voorzichtig kammen
Een vuistregel die niet alleen na de zomer van toepassing is: ontwar je natte haar voorzichtig. Spray er een leave-in conditioner op en kam uit met een breedgetande kam of een tangle teezer, een handborstel die speciaal werd ontwikkeld om nat haar op een zachte manier door te kammen.

14

 • Tangle Teezer, 16,65 euro op Bol.com…
 • Keratindose Pro-Keratin Renewal Spray van Matrix Biolage, 20,80 euro, bij de Matrix-kapper.

 

8. Weg met gespleten puntjes
Haar dat gespleten is, kun je niet meer herstellen. Daarom laat je de gespleten puntjes beter meteen afknippen na de vakantie. Doe je dat niet, dan kan het haar verder splitsen en ben je binnenkort nog véél verder verwijderd van die glanzende bos Hollywoodhaar.
9. Spoelen met koud water
Spoel shampoo en conditioner niet met heet water uit. Koud water sluit de haarschubben, waardoor je haar vanzelf gaat glanzen. Dep om dezelfde reden je haar droog in plaats hardhandig te gaan wrijven.

 

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
 • email
 • NuJIJ
 • Print
 • del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Bloglines
 • eKudos
 • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach