Een sweatshop uit Bangladesh, middenin de Kalverstraat in Amsterdam

Foto (c) Tareq Salahuddin, Dhaka, Bangladesh

‘Sweatshop’ is de populaire benaming voor een naaiatelier waarin arbeiders in landen als Bangladesh en India kleding maken onder erbarmelijke omstandigheden. Op woensdag 11 mei opende er een heuse sweatshop in de Kalverstraat in Amsterdam. Door een sweatshop na te bootsen, wil Schone Kleren Campagne mensen in Nederland laten ervaren hoe de laaggeprijsde kleding die in diezelfde winkelstraat te koop is, wordt gemaakt. De fabriek ligt verscholen aan de andere kant van een pashokje in de hippe conceptstore ‘The Mad Rush’ op Kalverstraat nummer 101 en is nog tot en met zondag 15 mei 2016 te bezoeken.

Stel je voor, je bent lekker een middag aan het shoppen en in de zoveelste winkel ga je met een leuke top het pashokje in. Het pashokje werkt echter als ‘dubbele bodem’. Zodra je binnenloopt sta je ineens middenin het naaiatelier waar kledingstukken als dat topje in je hand, geproduceerd worden. Het is er benauwd, je hoort machines ratelen en er zitten veel te veel mensen in een veel te kleine ruimte bij elkaar te werken achter een naaimachine. In een vergelijkbaar atelier, een paar duizend kilometer verderop in Bangladesh of India, is dit dagelijkse realiteit. Daar werken mensen, voornamelijk vrouwen en meisjes, lange dagen voor een hongerloon in onveilige omstandigheden. Goedkope arbeidskrachten; om de prijs te drukken voor de productie van onze kleding. Ze hebben geen vakbonden om ze te beschermen en zijn vaak het slachtoffer van (seksuele) intimidatie.

Consument belangrijke schakel
Met deze sweatshop wil Schone Kleren Campagne de consument niet alleen op de feiten drukken, maar ook laten zien wat je er zelf aan kunt doen om deze situatie te verbeteren. “Als consument ben je een hele belangrijke schakel in de keten. Als meer mensen in winkels vragen hoe de kleding gemaakt wordt en vragen om schone kleren, moeten de grote merken uiteindelijk wel meegaan,” aldus Tara Scally, woordvoerdster van Schone Kleren Campagne. “Na de ramp met de instorting van Rana Plaza zijn gelukkig steeds meer mensen zich hiervan bewust, maar hoe meer steun we hebben, hoe sneller de modeindustrie zal veranderen”.

Women Power Fashion
Voor deze campagne sloegen Schone Kleren Campagne en Mama Cash de handen ineen. Onder de noemer ‘Women Power Fashion’ genereren zij aandacht voor dit wereldwijde probleem dat voornamelijk vrouwen en meisjes treft. Maar de vrouwen daar zitten ook niet stil. In de expositieruimte achter de sweatshop komen via foto- en videomateriaal de arbeidsters zelf aan het woord voor een kijkje in hun wereld en de manieren waarop ze zelf tegen het onrecht strijden. Ze verenigen zichzelf, richten hun eigen vakbonden op en eisen veiligere werkomstandigheden. Ondanks hun successen is een ander koopgedrag van de Westerse consument hard nodig. Bezoekers verlaten The Mad Rush dan ook niet met lege handen: genoeg tips om zelf een positieve bijdrage te leveren aan de kledingindustrie en een on-the-spot gezeefdrukt tasje – gemaakt door de vrouwen in de sweatshop – waarvan je zelf de prijs mag bepalen.

Foto (c) Tareq Salahuddin, Dhaka, Bangladesh

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Marie- Louise Reichenbach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*