HOYA introduceert Yuniku, een wereldprimeur in 3D-maatwerkbrillen

Frame 1Het bedrijf HOYA Vision Care, een belangrijke speler in de wereldmarkt voor brillenglazen, kondigt vol trots een wereldprimeur aan: Yuniku, ’s werelds eerste 3D-maatwerkbril volledig ontworpen rondom optimaal zicht van de drager. Yuniku is het resultaat van een succesvol partnerschap met Materialise, een toonaangevende aanbieder van 3D-printsoftware en -services, en samenwerking met ontwerpbureau Hoet, een pionier op het gebied van innovatieve brilontwerpen. De 3D-maatwerkbril die vandaag wordt geïntroduceerd, is genomineerd voor een Silmo d’Or in de categorie ‘Equipment’ op Silmo 2016 in Parijs.

Normale monturen en glazen kunnen slechts tot op zekere hoogte aangepast worden. Het montuur en de pasvorm zijn een gegeven en de glasparameters moeten daaraan aangepast worden om de best mogelijke – zij het niet altijd ideale – zichtervaring te bieden. Yuniku volgt daarentegen een revolutionaire aanpak waarbij het zicht centraal staat. Om te beginnen, worden de visuele behoeften en gezichtskenmerken van de drager vastgesteld. Geavanceerde software berekent de ideale positie van de glazen in verhouding tot de ogen en ontwerpt dan het montuur op basis van die unieke parameters. 3D-printen maakt het mogelijk om het montuur verder aan de visuele, esthetische en comfortwensen van de brildrager aan te passen.

Het aanbod omvat een exclusieve selectie montuurontwerpen, -kleuren en -afwerkingen. Deze worden aangevuld door een groot aantal hoogwaardige multifocale, enkelvoudige en indoorglazen.

“Yuniku is een interessante stap vooruit als het gaat om maatwerkbrillen. Door te profiteren van de vooruitgang in 3D-printtechnologie, hebben we een einde gemaakt aan de beperkingen die traditionele brillen met zich meebrengen”, zegt Jon Warrick, Vice President Global Marketing. “Brildragers kunnen voor het eerst van maximale optische prestaties genieten zonder concessies te hoeven doen aan de stijl of pasvorm.”

“Er zijn maar weinig innovaties die de volledige keten van toelevering veranderen, nieuwe bedrijfsmodellen introduceren, de bedrijfsefficiëntie verhogen en de klantervaring sterk verbeteren, maar zulke innovaties hebben wel de grootste invloed en reikwijdte. Ik kan met trots zeggen dat Yuniku een uitstekend voorbeeld is van transformatieve innovatie”, zegt Alireza Parandian, Global Business Strategist Wearables van Materialise.

“Voor ons was het vanzelfsprekend om 3D-printen verder toe te passen bij het ontwerpen van brillen”, zegt Bieke, dochter van Patrick Hoet en directeur van het ontwerpbureau. “Yuniku verwijst naar de unieke gezichtsanatomie van ieder mens, maar ook naar het unieke ontwerp van het montuur. Het montuurontwerp is een heel belangrijk punt van overweging. Een eerste indruk maak je tenslotte maar één keer!”

Hoe werkt Yuniku?

Het Yuniku-concept is volledig geïntegreerd, wat voor een feilloze aanpassing, productie en levering zorgt. De klanten worden bij het hele proces betrokken, waardoor ze volop de kans krijgen om de dialoog aan te gaan en hun eigen, unieke bril te creëren.

In de winkel worden hun gezichtskenmerken gescand en hun visuele behoeften geregistreerd. Op basis van de verzamelde gegevens worden de optimale draagparameters bepaald en vastgelegd en wordt een automatisch maatadvies voor het montuur gegeven. Dit zorgt niet alleen voor een optimaal zicht, maar ook voor de meest comfortabele pasvorm van het montuur, omdat elk montuur aan de unieke kenmerken van elk gezicht aangepast wordt.

Het ontwerp, de kleur en de afwerking van het montuur kunnen allemaal naar gelang de persoonlijke stijl van de klant gekozen worden. Een virtuele voorstelling van de klant met de geselecteerde bril op zijn neus wordt op het scherm weergegeven, zodat volledige tevredenheid met het eindresultaat gegarandeerd is.

Innovatieve technologie op een open platform

Yuniku is ontwikkeld in samenwerking met de meest geschikte partners. De eigen methoden voor het optimaliseren van de glazen en het aanpassen van het montuur, die van Yuniku zo’n transformatieve innovatie maken, worden beschreven in octrooiaanvragen. Voor het ontwerp van de basismontuurcollectie werkten HOYA en Materialise samen met ontwerpbureau Hoet, dat bekend is om zijn eigen brillenmerk Theo. Omdat Yuniku een open platform is, worden ook andere merkmonturen – van Hoet en andere ontwerpers – aan de collectie toegevoegd.

Yuniku

Yu-ni-ku is Japans voor ‘uniek’. In feite is het de fonetische, westerse spelling van het Japanse woord voor uniek. Het staat voor dynamisch, intuïtief en innovatief; voor enig in zijn soort. Een innovatieve kracht die aan de behoeften van zijn tijd weet te voldoen en daardoor in staat is om het collectieve onderbewuste te boeien.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: Norman van den Wildenberg