Caroline de Roy van Zuydewijn viert jubileum met lezing over de hoed

Ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum geeft hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn op zondag 23 april in het Weverijmuseum in Geldrop een bijzondere lezing waarbij ze allerlei hoofddeksels (waaronder haar nieuwste creaties) showt en verhaalt over haar leven.

Op 1 april 1992 startte zij in Eindhoven het Hoedencafé en de Hoedensalon. Ze haalde alle media. ‘Het bewijs dat de hoed weer bestaansrecht heeft’ kopte het AD. ‘Alles draaide in het Hoedencafé en de Hoedensalon om hoeden,’ aldus Caroline. ‘Shows, exposities, voordrachten door onder anderen Matt Dings (HP/DeTijd) en Marianne Conrads (modehistoricus), RTL4 nam een modeprogramma bij ons op en een Libelle Uitgaanstip zorgde voor duizenden dames die naar mijn lezingen kwamen luisteren. Er stond in het Hoedencafé zelfs een broodje hoed op het menu.’

Eind 1999 verhuisde Caroline naar modestad Antwerpen. Al snel werd ze door de Dienst Cultuur en Toerisme – samen met bekende Vlaamse modeontwerpers – internationaal gepromoot. In 2002 ontwierp ze ter gelegenheid van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima een hoed voor prinses Irene en Caroline zag al meer koninklijke klandizie in het vooruitzicht. Bijna tegelijkertijd begon echter de Margarita Affaire die roet in het eten gooide, maar ze liet zich niet van de wijs brengen.

Niet lang daarna maakte ze hoeden voor prominente gasten van het huwelijk van prins Laurent en prinses Claire – in het programma Royalty.be gaf ze commentaar. En voor de ZDF maakte zij een uitgebreid verslag van 25 jaar Beatrix op de troon (Duitsers houden van het Nederlandse koningshuis).

De daaropvolgende jaren bracht Blauw Bloed een reportage over haar, vertelde ze bij Frits Spits over Prinsjesdag, en was ze – vanwege een vredesactie waarbij Nederlandse parlementariërs hoeden droegen van onder anderen Caroline, Philip Treacy en Frans Molenaar – te gast bij Loretta Schrijver (Koffietijd). Ook bij de kroning van Willem-Alexander werd zij door Hilversum gevraagd verslag te maken. Koningin Máxima droeg die dag uiteraard geen hoed, maar een kroon.

In haar Hoedensalon geeft ze workshops en lezingen (een korte versie) aan groepjes dames. Op bedrijfspresentaties verhaalt ze haar complete successtory (voor dames én heren) waarbij ze het showelement niet schuwt.

Bijzondere personen die haar salon bezochten zijn onder anderen: prinses Irene, Goldie Hawn (moeder van Kate Hudson), Kurt Russell, Kees van Kooten, Victoria Koblenko, Henk Schiffmacher, Walter van Beirendonck, de Pointer Sisters en Sylvia Kristel.

Momenteel werkt Caroline vanuit Waalre (Nederland). ‘Hoeden ontwerpen is mijn grote passie. Ik bezoek dan ook veel tentoonstellingen om de huidige trends in de gaten te houden. De eerstvolgende wordt de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ in museum Paleis Het Loo. Ook daar heeft het restaurant zich laten inspireren door het hoedenthema: er staat een taartje in de vorm van een hoed op het menu!’

Lezing: Zondag 23 april
Aanvang: 14.00 uur
Entree gratis

Adres:Weverijmuseum
Molenstraat 21 Geldrop
www.weverijmuseum.nl

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • email
  • NuJIJ
  • Print
  • del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Bloglines
  • eKudos
  • MySpace
Geschreven door: fashionadmin

Post Author: fashionadmin