Maxafashion-Jetlag-Overleven

Hoe overleef ik een jetlag?

We zitten nu midden in de winter, maar de zomervakanties worden alweer volop geboekt. Misschien reis jij dit jaar wel naar een ander continent en daar hoort helaas ook tijdsverschil bij. Als jij geen problemen hebt met verre vluchten en grote tijdsverschillen, dan ben jij een lucky bird. Wanneer je hier wel moeite mee hebt is het slim om je goed voor te bereiden. Hoe je dit doet? Dat lees je hier!

Wat is een jetlag?

Je lichaam is gewend aan een bepaald vast patroon van slapen en wakker worden. Dit noemen we ook wel de biologische klok. Doordat je in korte tijd lange afstanden aflegt en dus voor verschillende tijdzones reist kan het zijn dat jouw biologische klok compleet in de war raakt. Dit merk je ook aan je lichaam. Je bent moe op momenten dat je niet moe hoort te zijn en wordt wakker op tijden dat je normaal nog op een oor ligt.

Lokale tijd

Dit is misschien een van de meest werkende tip. Zet de tijd op je horloge en je telefoon op de tijd van de eindbestemming. Doe dit zodra je een stap in het vliegtuig hebt gezet en jouw stoel hebt gevonden. Op deze manier wen je alvast aan de tijd en pas je vanzelf je ritme aan. Zodra je met je eigen ogen ziet hoe laat het is, geeft dit een seintje aan je hersenen. Daarnaast hanteren veel vliegmaatschappijen de tijd van de eindbestemming waardoor de tijd op je horloge ook meteen klopt.

Uitgerust op reis

Stress is het laatste waar je op zit te wachten als je op reis gaat. Je gaat waarschijnlijk een hele mooie reis tegemoet. Goede zin is dan zeker een must have. Door lekker uitgerust de vlucht in te gaan komt je lichaam in direct in een relaxmodus en ben je ook in staat de lange vlucht en grote tijdsverschillen te accepteren.

Bereid je voor

Dit is mogelijk door je slaapritme van te voren al aan te passen. Dit is alleen niet altijd mogelijk omdat je ook nog allerlei verplichtingen hebt wanneer je nog thuis bent. Heb je toch de mogelijkheid om je slaapritme alvast om te gooien? Dan is dit zeker de moeite waard! Vlieg je naar het oosten? Ga dan een paar dagen voor je vlucht iedere dag een uurtje eerder slapen en sta ook iedere dag een uurtje eerder op als normaal. Vlieg je naar het westen? Doe dan precies het omgekeerde. Dus doe alles een uurtje later. Doordat je zelf je ritme al een beetje aanpast compenseer je al aardig wat van het tijdsverschil. Super handig!